"Neexistuje žádná nutnost vědět kam jdeš. Neexistuje žádná nutnost vědět proč jdeš. Všechno, co je nutno vědět, je, že jdeš radostně, protože když jdeš radostně, nemůžeš jít špatně." (Osho)

 

 

Z AROMAmasáže...

    Jednou ke mně přišla jedna paní na masáž, jen co vstoupila do místnosti, působila na mě schouleným dojmem. Po mém optání se, zda je vše v pořádku a zda má nějaké zdravotní problémy, odpověděla, že má zvýšený krevní tlak, časté bolesti hlavy a pocit, že se rychle unaví. Bělmo měla protkané jemnými červenými žilkami, nehty roztřepené, další znaky indikovaly nerovnováhu v prvku Dřeva. Z dalšího velmi tichého rozhovoru vyplynulo, že je vdovou, má tři děti a žije nově s přítelem, kterého má velmi ráda. Sama řekla, že on nepřímo trvá, aby veškeré neshody se řešily v klidu a aby měla své emoce pod kontrolou. Sama, ale nakonec přiznává, že by některé věci raději řekla pěkně od plic. Takto v sobě potlačuje zlost a má strach a úzkost, že to jednou nezvládne. Doufá, že ji masáž poskytne uvolnění a napětí zmizí.
     K masáži jsem používala různé směsi s ohledem na akutní problémy. Došlo nejen k úpravě tlaku, dokonce zmizela i bolest v lýtkách a asi po čtyřech masážích se cítila lépe, i když to stále ještě nebylo ono. Poté mi sdělila, že v práci musela změnit pozici vlivem nového vedení a že si není jistá, zda vše zvládne. Do směsi jsem tedy při masáži použila petitgrain na psychické zatížení a kolísání nálad, kadidlo, které pomáhá přijmout nové a myrhu proti depresím. Při masáži se pokoušela navodit příjemné představy. Po ošetření měla pocit, že z ní něco spadlo a cítila se uvolněně. Dále docházela jednou týdně celý říjen. Ve své práci vše zvládla dobře ke své spokojenosti. V druhé půlce října se cítila jakoby stále nachlazená, pak dostala chřipku a sdělila mi, že po hodně dlouhé době dostala i horečku. Znovu přišla až v polovině listopadu a hned jsem si všimla, že oční bělmo měla čisté, bez červených žilek.

    Masážní směsi jsem dále tvořila podle potřeby z následujících olejů:

        - levandule - harmonizuje reálný život, na slabou menstruaci

        - geránium - psychické a emocionální přepjetí, úzkost, podřáždění a stres

        - ylang - ylang - uvolňuje emoce

        - santal - uzemňuje

        - bergamot - pomáhá prohlubovat jemné rodinné vztahy a podporuje praktické skutky

        - jalovec - uklidňuje stavy úzkosti a neurózy

        - šalvěj - bolesti hlavy, pomáhá sebekontrole, hřeje a harmonizuje

        - rozmarýn - harmonizuje a silně stimuluje

        - eukalyptus - uvolňuje duševně a emocionálně

        - kadidlo - pomáhá přijmout nové

        - skořice - prohřívá

 

    Cítila se rozhodnější a masáže jí byly velice příjemné. Bylinky si zamilovala, používá je do koupele i do aromalampy. Stala se mojí věrnou klientkou, na masáže dochází každé tři týdny a musím říct, že pokaždé září štěstím když ji vidím...

 

------------------------------------------------------------------------------------

K hřebíčku

Směs do aromalampy pro dlouhé zimní večery:

  • 2 kapky hřebíčku
  • 1 kapka eukalyptu
  • 1 kapka červeného pomeranče

 

Masážní olej při počínající bolesti zubů:

  • 15 kapek hřebíčku
  • 10 kapek libavky

 

Masážní olej při nervovém vyčerpání ( do 50ml panenského rostlinného oleje):

  • 15 kapek hřebíčku
  • 10 kapek levandule
  • 5 kapek ravensáry

 

------------------------------------------------------------------------------------

Ke kardamomu

Koupel pro posílení vitality:

do 1 dcl mléka na plnou vanu přidáme

  • 3 kapky kardamomu
  • 2 kapky bergamotu
  • 1 kapka cedru

 

Směs pro radost:

  • 3 kapky kardamomu
  • 3 kapky červeného pomeranče
  • 2 kapky modřínu

 

------------------------------------------------------------------------------------

Po heřmánku sladce spánku

    O heřmánku se zmiňuje už Hippokrates a píše, že staří Egypťané "zasvětili heřmánek bohu slunce, protože léčil zimnici". Latinský název Matricaria chamomilla (heřmánek modrý) je odvozen z latinského matrix (děloha, lůno), neboť byl používán při problémech s menstruací. Známý perský lékař Avicenna prohlásil, že heřmánek svým chladem pomáhá vyhnat z těla horkost a svým chladem rozpouští hrubé látky.

    Silice heřmánku pravého má sladkou bylinnou vůni podobnou senu a její energie může být jak lehce hřejivá tak zchlazující. Je to jedna z nejdůležitějších protikřečových a protizánětlivých silic a má široké spektrum působení. Má protialergické, analgetické a zklidňující účinky. Doporučuje se při očních a ušních zánětech, na záněty krku, dásní, dutiny ústní a při alergických reakcích. Zchlazuje Krev a napomáhá hojení pokožky, takže se využívá při kožních onemocněních jako je dermatitida, svědivé ekzémy a také pro nečistou pleť.

    Reguluje funkci žaludku a střev, napomáhá trávení a vylučování. Užívá se například při žaludečních potížích, vředech, pálení žáhy, zvracení a nadýmání, ekzémech, revmatismu i bolesti ucha. Její zklidňující a analgetické účinky se využívají k nervovému uvolnění, při úzkosti, podráždění, šoku, závratích a proti bolestem například při migrénách a bolestech hlavy.

    Pár kapek heřmánkové silice na polštář proti nespavosti jak u dospělých tak i u dětí. U dětí v době prvních zoubků je nepostradatelná a zklidňuje jejich nervový systém. Může se použít i při spáleninách (hlavně od slunce) či zanícených poraněních.

 

------------------------------------------------------------------------------------

Z domácí lékárničky

    Bolest zubů

    Na dáseň bolavého zubu přiložte smotek vaty s kapkou hřebíčkové silice. Masírujte čelist a tvář směsí 1 kapky hřebíčkové, 3 kapek heřmánkové a kapky citronové silice rozpuštěných ve lžičce rostlinného oleje. V silně bolestivých případech může pomoci následující horký obklad: 3 kapky heřmánkové silice přidejte do teplé vody, namočte do ní obklad a přiložte na postižené místo.

 

    Popraskaná kůže

    Ve 30ml mandlového oleje smíchejte následující éterické oleje a směs vmasírujte do postižené oblasti:

  •         10 kapek geránia
  •         5 kapek citronu
  •         10 kapek levandule
  •         5 kapek heřmánku

 

    Krvácející dásně

    Následující směs éterických olejů přidejte do sklenice teplé vody a použijte k výplachu úst. Nepolykejte.

  •         2 kapky citronu
  •         2 kapky eukalyptu
  •         1 kapka levandule

 

    Bolesti hlavy z neznámého důvodu

    Masírujte kolem spánků, kosti týlové a podél vlasové části 1 kapkou neředěné směsi následujících éterických olejů nebo použijte jeden z nich samostatně. Pak směs nařeďte troškou rostlinného oleje a použijte k další masáži:

  •         3 kapky levandule
  •         1 kapka máty

 

    Nervové bolesti hlavy

    Masírujte stejným způsobem s použitím následujících olejů:

  •          3 kapky levandule
  •          1 kapka heřmánku

    Masírujte solar plexus ve směru hodinových ručiček následující směsí éterických olejů v kávové lžičce rostlinného oleje:

  •         1 kapka geránia
  •         2 kapky citronu
  •         3 kapky levandule

 

------------------------------------------------------------------------------------

Ylang-ylang

    Krášlící masážní olej (do 50 ml panenského oleje):

  •         14 kapek ylang-ylangu
  •         4 kapky levandule
  •         2 kapky rozmarýnu
  •         5 kapek bergamotu

 

    Afrodiziakální masážní olej (do 50 ml pananenského oleje):

  •         15 kapek ylang-ylangu
  •         5 kapek benzoe
  •         2 kapky černého pepře
  •         3 kapky bergamotu

 

    Sváteční směs do aromalampy:

  •         2 kapky ylang-ylangu
  •         1 kapka cedru
  •         1 kapka červeného pomeranče    

 

------------------------------------------------------------------------------------

Teplo domova

    "Vůně, jež dovedou vyvolávat uspokojení, jsou v rostlinách tak výrazné a tak příjemné, že se žádné pilulky z lékárny jejich vynikajícím kvalitám nemohou vyrovnat." (John Gerarde)

    

    Mateřídouška (Thymus serpyllum) je drobná, vytrvalá bylina, která je nám všem dobře známá. Roste na suchých, slunečných místech, je nenáročná, velmi citlivě však reaguje na znečištění svého životního prostředí. Tam, kde se jí daří, vytváří nafialověle kvetoucí koberec a zaplavuje celé okolí teplou vůní, která je ještě výraznější ještě za slunečných dnů. Přestože květy s podzimem usychají, mateřídouška si ponechává svou vůni až do dalšího jara, kdy se opět zazelená a rozkvete, jakoby jí nic nemohlo zdolat. Skromná a svým způsobem nenápadná bylina, která může být přerostlá okolními rostlinami, je obdařena velkou, teplou silou. Díky ní v každé kultuře, se kterou se pojí, našla své významné místo. Vždy se uplatňovala v léčitelství, v balzamování, byla opředena bájemi a rituály, inspirovala básníky.

    Silice z mateřídoušky se získává parovodní destilací kvetoucí natě. Není čirá, má lehce hnědavé zabarvení a velmi intenzivní vůni, v níž jasně deklaruje svou sílu, nezaměnitelnost a nepřehlédnutelnost. Ze všech silic, které obsahují thymol je nejvíce vhodná k ošetřování pokožky. Přesto však je její působení výrazné a při aplikaci je třeba dodržovat umírněné dávkování. Pozitivně ovlivňuje imunitní systém a je proto vhodná při preventivní péči při psychickém a fyzickém oslabení. Méně vhodná je při rekonvalescenci, kdy je dobré zvažovat, zda pacient může již být konfrontován s takto výraznou silicí.

    Mateřídoušková silice je antibakteriální a dobře se uplatní v prevenci infekčních onemocnění zvláště u dětí, na které působí jemněji než tymián. Při chřipce a rýmě inhalací uvolňuje hleny, čistí dutiny, mírní dráždivý kašel. Velmi výrazná je její schopnost prohřívat, což se uplatní při stavech slabosti a prochladnutí a také při svalových bolestech a revmatismu. Nejvhodnější aplikační formou je koupel. Je antimykotická, vhodná k ošetření hnisavých kožních obtíží tam, kde je rána zacelená. Vhodnou formou aplikace jsou opět koupele a zábaly, koncentrce mateřídoušky musí být nízká. Zvyšuje krevní tlak.

    V emoční oblasti je její význam především ve schopnosti prohřívat a vnášet teplo a slunce do naší duše. Hodí se proto pro všechny obtíže emočního chladu, nedostatku lásky, ztuhlosti a zkostnatělosti. Navozuje pocit tepla a domova. Je velmi silná a proto se hodí spíše v těch případech, kdy pacient není velmi oslaben, ale je ztuhlý v určité defenzívě. Pro velmi oslabené a zlomené jedince je doporučováno volit buď maximální ředění či zjemnění mateřídoušku jinou silicí. Mateřídouška - jak již napovídá i její název - se uplatňuje při všech potížích souvisejících s domovem, zázemím, rodičovstvím a osobním zakotvením. 

 

    Vyzkoušejte následující směs do aromalampy:

  •         2 kapky mateřídoušky
  •         1 kapka mandarinky
  •         1 kapka eukalyptu

  

------------------------------------------------------------------------------------

Světlo rozumu a naděje

"Nestačí moudrost pouze nabývat, je nutno ji též prospěšně užívat, nikoli pro zisk, nýbrž pro čest samotné poctivosti." (Cicero)

    Borovice je skromný strom, který navíc vládne pionýrským duchem. Patří k nejčastěji vysazovaným stromům, protože nemá velké nároky na půdu a podnebí a daří se jí i tam, kde jiné druhy dřevin strádají. Odolává ledovým větrům i nemilosrdně pálícímu slunci. Je na to připravena. Vítá jakýkoliv vítr, neboť on roznáší její semena, a proto se mu také nestaví na odpor. Dává svou otevřenou korunu větru i světlu k dispozici a její větce vytvářejí otevřená poschodí. Borovice ví, kolik potřebuje místa pro svůj zdravý růst a respektuje potřeby svých přátel, čímž vytváří klidné a prosluněné lesy. Ve světe se borovice objevuje asi v 90 druzích, mnohé z nich jsou však dnes ohroženy překyselením půd.

    Borovice se svou krásou a svými schopnostmi pevně spojila s životem lidí a celé generace chápali její význam i přínos. Dřevo borovice je odolné, a to i proti vlhku, a výhřevné. Z něj se získává pryskyřice, z kořenů a kůry dehet, z jehličí a pupenů silice a vitamín C. Borovicové jehličí obsahuje pinosolvin, který hubí bakterie a zastavuje růst tuberkulózních bacilů.

    Borovice je nositelkou opatrnosti, předvídavosti, píle a připravenosti k poctivé práci. Nese světlo rozumu a naděje. Napomáhá moudrému zhodnocování prastarých zkušeností, přemýšlení a myšlení dopředu. Pomáhá pochopit správné proporce vztahu sama k sobě a zájmu o společenství, ve kterém žijeme. Pomáhá zbavit se pocitů, že tím, že se stále více angažujeme do života druhých, dostane se pomoci i nám. Pomáhá najít správný vztah k našemu vlastnímu Já. Borovice zabraňuje pocitům zmatku a chaosu, podporuje nesobeckost a schopnost praktického uplatňování moudrosti v životě, čímž do našeho života vrací mír. Teoretické poznání pomáhá převést do praxe. Ulevuje při strachu, napětí a neřešených problémech.

    Borovicová silice napomáhá koncentraci, působí antisepticky, je vhodná při nastydnutí, chřipce, zápali plic, bronchitidě, rozpouští hleny. Ulevuje při astmatu a kuřáckém kašli. Zvyšuje imunitu a v masážním oleji nebo v koupeli prokrvuje. Proto je vhodná při revmatických bolestech, bolestech kloubů, dně a do saunových směsí.

 

------------------------------------------------------------------------------------

Přírodní péče o domácí zvířata

Přírodní éterické oleje přispívají k pevnému zdraví domácích mazlíčků a jejich použití má řadu dalších výhod. Oproti ceně za veterinární ošetření nejsou drahé a často lze použít olej, který už máte doma k jiným účelům, čímž ušetříte za návštěvu u zvěrolékaře a za nákup veterinárních přípravků. Domácí zvířata jsou živoucími důkazy, že efektivnost éterických olejů není způsobena domnělými psychologickými faktory. 

Když používáme éterické oleje na zvířata, musíme vzít v úvahu skutečnost, že mají mnohem citlivější čich než lidé. V případě vysokých dávek je můžeme předávkovat. Navíc zvířata jsou různě velká, zvláště psi, takže dávkování bude jiné pro jezevčíka a dogu. Každé zvíře reaguje na různé éterické oleje rozdílně, podobně jako na farmaceutické přípravky. Při výběru oleje proto musíte vzít v úvahu velikost, váhu a druh zvířete.

Psi mají na éterické oleje dobrý "čuch" a dokonce se zdá, že vědí, co je pro ně dobré. Jestliže si na jednu ruku nakapete olej na zažívací potíže a na druhou pesticid, pes s bolavým žaludkem vám neomylně olízne ruku s olejem, který mu nejvíc prospěje. Vzhledem k tomu, že psi mají mnohem vyvinutější čich než lidé, snažte se obecně používat co nejmenší množství oleje a v případě potřeby je zvyšujte. Psi prý mají asi 200 milionů čichových receptorů, přibližně dvacekrát víc než my. 

Éterické oleje odpuzují blechy, klíšťata a další drobné parazity, které psi nevyhnutelně přitahují. Jestliže psa myjete šamponem, tento problém nejsnadněji vyřešíte přidáním kapky nimbového, lemongrasového nebo citronelového oleje. Pro velké rasy, například dogy, budou zapotřebí dvě kapky. Většině psů je tato vůně příjemná a po umytí hezky svěže voní. 

Blechy mohou být problémem nejen pro psy, ale i pro celou domácnost. Následující prostředek účinně působí proti blechám a dalším parazitům, a zároveň udržuje psí srst hebkou a zdravou. Éterické oleje nenarušují přirozenou tukovou rovnováhu v srsti i pokožce a vašemu psovi jen prospějí. Vezměte starý drátěný kartáč a hadřík stejné velikosti. Látka by měla být dost pevná, takže postačí natřikrát či načtyřikrát přeložený kus flanelu nebo starého prostěradla. Látku přetáhněte přes zuby kartáče tak, aby zůstala asi 20 mm nad jeho hřbetem, podle toho, jak dlouhé jsou chlupy vašeho psa. Připravte si miskus teplou vodou, přimíchejte do ní 4 kapky cedrového nebo nimbového oleje a před vyčesáváním ponořte upravený kartáč do směsi. Toto ošetření srst vydezinfikuje a upraví a zároveň kartáč sebere parazity i vajíčka. Kartáč je během vyčesávání zapotřebí několikrát důkladně vypláchnout v misce se směsí vody a éterického oleje. 

Jestliže má pes opravdu mnoho blech nebo jiných parazitů, nakapejte 4 kapky cedrového, nimbového nebo levandulového oleje přímo na hadřík a důkladně jej před nasazením na kartáč promněte. Potom vezměte misku s čistou teplou vodou a během vyčesávání v ní kartáč několikrát propláchněte. 

Rovněž je zapotřebí ošetřit místo, kde pes spí, aby byly dokonale odstraněny číhající bakterie a viry. Deky, snímatelný potah pelíšku a matrace pro psy vyperte v éterických olejích, podle velikosti by mělo stačit 5 až 6 kapek. Boudy pro psy či pelech pro velkého psa vyčistěte přidáním 6 kapek éterického oleje na půl kbelíku vody.